De waarde van weerstand
In tal van situaties word je geconfronteerd met signalen van weerstand. Mensen uiten hun ontevredenheid, willen of durven niet veranderen, hebben kritiek op de aanpak van een veranderproject, twijfelen aan de goede bedoelingen van jou (of je opdrachtgever), …
Hoe komt het dat mensen blijven hangen in hun weerstand, ook al ‘weten’ ze wat ze eigenlijk moeten veranderen? Hoe kan jij binnen jouw invloedssfeer het verschil maken? Wat heb jij in huis om weer beweging te krijgen in situaties die vast zitten en waarin op het eerste zicht nog weinig mogelijk is? Hoe kan je omgaan met de zorgen van mensen en hier authentiek erkenning voor geven? Hoe kan je het verlangen naar verandering en groei vergroten zonder mensen hierin te forceren? Hoe bewaak je de balans tussen het tempo van je veranderproject en ieders individuele tempo? Hoe geef je steeds opnieuw het beste van jezelf en behoudt je toch je energie?
We gaan tijdens deze 2-daagse ervaringsgericht te werk: zelfbevraging, uitwisseling van ervaringen, verhogen van de eigen awareness, werken met beelden en beleving, … zijn de werkvormen waarmee we werken. Waar mogelijk proberen we verschillende interventies uit. Zo kunnen we de specifieke vaardigheden en competenties inoefenen om op een boeiende en weerstandsverlagende maar doelgerichte manier mensen, teams en organisaties te begeleiden.
We bekijken het omgaan met weerstand op twee niveaus:
-
Eerst leer je je eigen weerstand herkennen en er op een passende manier mee omgaan. Weerstand is immers pas weerstand als deze als zodanig door jou ervaren wordt. Deze twee dagen zijn een opleiding. We kijken dus naar je persoonlijk proces in functie van je professioneel functioneren en niet in functie van je eigen therapeutisch proces.
-
Leren hoe je met de weerstand van anderen kan omgaan.
Doelgroep
Begeleiders, therapeuten, hulpverleners, consultants-trainers-coaches, projectmanagers, HR-verantwoordelijken, leidinggevenden, changemanagers, ...