title lines
Driejarige opleiding tot experiëntieel gestaltcounselor

Experiëntieel gestaltcounselor

Algemeen

Je wenst je cliënt te ondersteunen in zijn/haar persoonlijke ontwikkeling. Je doel is dat je cliënt meer voeling krijgt met het ‘eigen’ zijn. De vragen die bij de cliënt leven zijn:  Hoe kan ik voller in dit leven staan? Hoe groei ik in en naar het beste van mezelf? Hoe realiseer ik dit in al mijn rollen en functies?

Dit vraagt bewustzijn bij de cliënt. Bewustzijn op vlak van beleving (wat is er),  emoties (wat voel ik) en behoeften of noden ( wat wil ik )?

Om de groei van de ander te ondersteunen en stimuleren is het noodzakelijk dat je de nodige zelfkennis hebt als counselor.

Zo kan je stevig en nabij aanwezig zijn bij de cliënt in zijn/haar groei.

Binnen deze opleiding ga je ervaringsgericht aan de slag.  Via persoonlijk bewustzijn kan je op een meer zuivere manier in contact staan met je cliënt.

Bekijk hier de flyer.

Image

Opleiding

Wat maakt deze wetenschappelijk onderbouwde opleiding zo uniek?

Image

Praktijkgericht 

De opleiding is zo opgebouwd dat je de inhoud vlot kan vertalen naar je eigen werkcontext. We werken met concrete modellen en interventies die meteen toepasbaar zijn in de praktijk.
Image

Persoonlijke groei 

De kwaliteit van de relatie met de cliënt is in de experiëntiële gestaltvisie van het hoogste belang.
Daarom onderzoek je als counselor in opleiding voortdurend je eigen proces. Je leert je bewust worden van je interventies, van het effect van je eigen innerlijke zijn en de impact op de relatie met je cliënt Dit doe je zowel individueel als binnen je opleidingsgroep.
Image

Ervaringsgericht 

Je zet je persoonlijk proces in als werkinstrument om de praktijk en de theorie van de gestaltvisie te leren.

Programma

Image

Jaar 1

In dit basisjaar leer je systematisch de grondprincipes van het counselingswerk kennen. Het verschil tussen therapeut en counselor wordt uitgediept.
Tijdens dit jaar ga je in de groep zelf in het bad als ‘cliënt’ om zo ervaringsgericht het counselorswerk in theorie en praktijk mee te maken. Gebaseerd op die groepservaring wordt systematisch ook theorie aangebracht. Concepten zoals awareness, feedback, cycle of experience , positionering, … komen allemaal aan bod.

Jaar 2

We oefenen actief in de counselor-cliënt relatie. We gaan dieper in op specifieke vaardigheden van de counselor. Tegelijk ga je in je job met alle nieuwe inzichten en interventies aan de slag. Je vragen en praktijkvoorbeelden breng je mee naar de opleiding. Intervisie en supervisie zijn een vast onderdeel vanaf dit jaar.

Jaar 3

Je leert de principes en methodieken kennen eigen aan het werk en dit via gevarieerde invalshoeken (lichaamswerk, creatieve werkvormen, psychodrama, opstellingen, …) Je integreert het counselorsproces door de voortdurende toepassing in je werk. Je stelt je ethisch werken in vraag, leert ook doorverwijzen, verdiept je in de grotere bestaansthema's.

Praktisch

Experiëntieel gestaltcounselor

Locatie

IVC
Minister Vanden Peereboomlaan 27
8500 Kortrijk
België

Toelatingsvoorwaarden

We verwachten minimaal bachelor-diploma en van bij het begin minstens vijf begeleidingsuren per week (individueel of in groep). Dit kan in loondienst of zelfstandig zijn. We vinden het belangrijk dat je enerzijds het geleerde kunt toepassen en oefenen, anderzijds dat je voldoende casussen uit de praktijk kunt meebrengen naar de opleiding.

Er is een intakegesprek voorzien waar je je kandidatuur en motivatie kunt toelichten.

Schrijf je nu in

Overtuigd om deze opleiding te volgen?

Vul dan onderstaand formulier in. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.